Farmářská tržiště Náplavka a Kubáň zahajují novou sezonu.

Prvním pražským farmářským trhem pod širým nebem, který v letošním roce přivítal zákazníky, byl Heřmaňák, ten je otevřen pravidelně každou sobotu na Řezáčově náměstí v Praze 7. V sobotu 3. února se k němu přidají hned dva další – farmářský trh Náplavka v Praze 2 a farmářský trh Kubáň v Praze 10.

NÁPLAVKA SLAVÍ PATNÁCTÉ NAROZENINY

Vůbec poprvé se na Rašínově nábřeží konal farmářský trh už před 15 lety. Málokdo tehdy věřil, že se náplavku podaří oživit. Inspirace přišla z Německa i Spojených států. „Pokusy realizovat na Rašínově nábřeží trhy už v minulosti proběhly, ale zkrachovaly. Na úplném začátku váhali i farmáři, někdy jsme je museli dlouho přesvědčovat. My jsme ale našemu konceptu pevně věřili. V nákupních řetězcích tehdy chyběly kvalitní a čerstvé potraviny a biopotraviny z české produkce. A naopak čeští malí výrobci a farmáři se tenkrát potýkali s nezájmem a s nedostatkem možností odbytu. Náplavku jsme si vybrali kvůli tomu, že umožňuje farmářům přistavit i chladicí auto, což je velmi důležité pro čerstvé potraviny, pro zeleninu a bylinky. Tato možnost dělá z Náplavky skvělý farmářský trh, kde lze nakoupit v sezoně skutečně nejčerstvější potraviny a zeleninu. Podle stejného konceptu fungují farmářské trhy i v Berlíně a v centru New Yorku, například ten největší a nejstarší na Union Square,“ zavzpomínalJiří Sedláček, předseda spolku Archetyp, který farmářský trh Náplavka založil a provozuje.

Z 28 prodejců na prvním trhu na náplavce se trh postupně rozrostl na pravidelných 90 až 100 stánků, které každou sobotu od února do prosince mezi 8. a 14. hodinou nabízejí farmářské produkty. Letos své zboží nabídnou zákazníkům poprvé 3. února. „Na prvním trhu letošního roku nebudou chybět poctivě a ručně dělané salámy a klobásky, řemeslné paštiky a nakládané maso. Pokud nebude mrznout, tak budou k dostání i čerstvé ryby. Ke koupi bude i slané a sladké pečivo, koření a mnoho dalších dobrot a pochutin,“ popsal Jiří Sedláček.

Od samého začátku měli organizátoři za cíl vytvořit nejen místo s kvalitními farmářskými produkty, ale i prostor pro sousedská setkávání. K farmářskému trhu na Rašínově nábřeží vždy patří i živá hudba, střídají se tu buskeři i profesionální muzikanti. Vedle farmářských trhů se na nábřeží konají pravidelné akce.„I v letošním roce plánujeme řadu tematických akcí. V plánu je na 18. května tradiční jarní akce Růžový máj – slavnost růžových vín a klaretů, 14. a 15. června proběhne Pivo na Náplavce – festival malých a mini českých pivovarů, a nakonec v polovině listopadu velmi populární Svatomartinské slavnosti a pečená husa,“přiblížil letošní akce farmářského trhu Náplavka Jiří Sedláček.

STARONOVÁ SOUSEDSKÁ KUBÁŇ

Na Kubánském náměstí v Praze 10 se farmářské trhy konají od roku 2010. Jejich prvním provozovatelem byl zapsaný spolek Archetyp, který zde ale působil jen dvě sezony, poté dostal Archetyp výpověď a organizaci trhů si vzala na starosti akciová společnost radnice Prahy 10. Po dlouhodobé nespokojenosti s vedením tržiště jí dala městská část výpověď a na začátku roku 2019 vypsala výběrové řízení na nového provozovatele. Tím se stal spolek Archetyp a po osmi letech se tak znovu vrátil do Vršovic. „I v letošní sezoně, která na Kubáni odstartuje 3. února, se budeme snažit rozšiřovat sortiment trhu. První trh letošního roku zahájíme sousedským opékáním kvalitních špekáčků na otevřeném ohni. Opékací dráty zákazníkům na místě zapůjčíme, špekáčky, chléb, hořčici a kečup zajistíme. Na Kubáni bude k dostání čerstvé mléko, jogurty, uzeniny, maso, na místě budou pekaři, rybí gril a mnoho dalšího. Na 10. února jsou navíc v plánu zabijačkové hody. Od konce března se k sobotním trhům přidají ještě dva všední dny – úterý a čtvrtek. Trhy probíhají od 8 do 14 hodin,“ popsal Jiří Sedláček.

HEŘMAŇÁK – TRH S KOUZELNOU ATMOSFÉROU

První částečně bezobalový farmářský trh v Česku se konal 9. září 2017 na Řezáčově náměstí v Praze 7.  Jde o malý plácek se starými vzrostlými jasany, kterému místní lidé dodnes říkají Heřmaňák podle ulice Heřmanova, ke které přiléhá. Vedle bohatého výběru farmářských potravin nabízí trh i možnost nákupu květin a za příznivého počasí se zde konají dílny pro děti i rodiče. „Heřmaňáknemá oficiálně zimní přestávku, často jsou teploty nad nulou i v lednu, řídíme se proto počasím. Trh to není velký, ale má kouzelnou atmosféru a zakládá si na kvalitě všech účastníků: najdete tu i biofarmy. Šetříme přírodu a vítány jsou u nás i vlastní obaly a krabičky. Můžete sem přinést i vaječné skořápky nebo suché pečivo pro farmy se slepicemi ve volném chovu. Na rozdíl od trhů v centru je Heřmaňák takovým útulným trhem pro místní, často tu vidíte skupiny známých, rodiny… V sobotu 27. ledna je v plánu sousedské opékání buřtů. V sobotu 17. února pak proběhne akce ZAB Heřmaňák – zabijačkové hody od řeznictví Kvardových,“řeklaŠárka Sedláčková, organizátorka farmářského trhu Heřmaňák.