Štěpánka Duchková: S úsměvem před kamerou, s láskou u plotny

Moderátorka, lektorka a žena s přirozeným šarmem Štěpánka Duchková, kterou si lidé dodnes pamatují z televizních obrazovek. Její klidný projev a sympatické vystupování z ní udělaly jednu z nejoblíbenějších tváří českých médií. Dnes se věnuje mediálnímu poradenství, školením, neziskovým projektům – a zároveň je maminkou dvou synů. V rozhovoru pro Andělské recepty se podělila o to, co u nich doma chutná nejvíc, jaký recept má pro ni osobní kouzlo a proč je pro ni stolování víc než jen jídlo na talíři.

Většina lidí Vás zná z televizní obrazovky. Jak vypadá Váš běžný den mimo kamery?

Když zrovna nestojím před kamerou, tak stojím za ní. Dělám mediální tréninky – připravuji lidi na vystoupení před kamerou i na veřejnosti, učím prezentační dovednosti, moderuji různé akce. Když opravdu nepracuji, tak sportuju nebo trávím čas s manželem a dětmi. Jsme cyklisti, golfisti, tenisti, cestovatelé… A ráda trávím čas i s mojí partou kamarádek – chodíme hrát golf, posedět do kavárny, do kina nebo do divadla. A občas děláme i mejdany, kde spolu vaříme.

Vaření – je pro Vás spíš relax, nebo nutnost? A kdo u vás doma stojí nejčastěji u sporáku?

Když jsem byla malá, u nás doma bývala vždycky teplá večeře. U manžela to měli podobně. Tenhle model jsme si přenesli i do naší domácnosti. Vaříme denně. Neřekla bych, že je to úplně relax, ale rozhodně mi to nevadí. Navíc můj manžel je skvělý kuchař, takže se u vaření docela střídáme.

Máte recept, ke kterému se ráda vracíte? Třeba rodinný poklad nebo jídlo, které milují Vaši synové?

Mým šestnáctiletým synům podávám téměř pořád to samé. Jsou totiž vybíraví a když zkusím něco nového, ne vždy to projde. Mají to po tátovi. U nás se dokola točí lasagne, moravský vrabec, šunkofleky, řízky, svíčková, kuře na paprice, skleněné nudle s krevetami nebo ryby na různé způsoby.

Co podle Vás dělá jídlo „andělským“? Jsou to suroviny, nálada, společnost – nebo všechno dohromady?

Myslím, že především suroviny. Když je jídlo z čerstvých a kvalitních surovin a povede se, bývá to velká dobrota. Samozřejmě, když jste u stolu s dobrou partou, chutná i obyčejný párek v rohlíku. Já osobně mám nejraději thajskou kuchyni – a když si ji dám přímo v Thajsku, tak to je pro mě opravdu andělské. Ale dodnes si pamatuju jedno jídlo ze Švýcarska, které jsem jedla před více než dvaceti lety – gorgonzolovo-hruškový koláč, vlastně taková zvláštní pizza v Basileji. Ta chuť mi utkvěla v paměti navždy. A naopak nejhorší chuťový zážitek? Drožďová polévka. Nejsem v jídle vybíravá, ale drožďovku prostě nedám.

Věříte na „recepty na štěstí“? A máte nějaký svůj osobní?

Držím se hesla: „Žij a nech žít.“ Věřím, že když se člověk hezky chová ke svému okolí, vrací se mu to. To je můj recept na štěstí.

A na závěr – podělíte se s námi o recept, který máte ráda a často připravujete doma?

Já nerada trávím u plotny příliš času, takže mám ráda rychlé recepty. Návštěvám často připravuji brynzové koláčky.

Ingredience:

  • Stejné množství brynzy, másla (ideálně HERA) a hladké mouky
  • Špetka soli
  • Na posypání: grilovací koření, ořechy, kmín, vegeta – podle chuti
  • 1 vajíčko na potření

Postup:

  1. Všechny ingredience smíchejte a vytvořte těsto.
  2. Nechte ho hodinu odležet.
  3. Rozválejte na plát silný cca 1 cm.
  4. Vykrajujte kolečka, přeneste na plech s pečicím papírem.
  5. Potřete vajíčkem a posypte tím, grilovacím kořením, ořechy, kmínem, vegetou – prostě tím, co je zrovna po ruce.
  6. Pečte 10–15 minut při 180 °C.

Štěpánka Duchková je důkazem, že klid, profesionalita a srdečnost jdou ruku v ruce – nejen před kamerou, ale i doma v kuchyni. Ať už připravuje rychlé koláčky pro přátele, nebo tráví čas se svými syny a manželem, všechno dělá s nadhledem a lidskostí. Její recept na štěstí je jednoduchý, ale silný: „Žij a nech žít.“ A stejně jako dobré jídlo, i tohle motto má sílu spojovat lidi u jednoho stolu.

Připravila: Jamila, Štěpánka Duchková

Zdroj / archív foto : Štěpánka Duchková