Dobrovaření s Monikou Absolonovou v restauraci Červený Jelen

Originální charitativní projekt Dobrojídlo v restauraci Červený Jelen v centru Prahy pro letošní rok zakončí „dobroexternistka“ Monika Absolonová. Známá zpěvačka společně s Markem Fichtnerem, executive chefem Červeného Jelena ,připravila delikátní chod: Grilované tygří krevety se žloutkovými linguini, šafránovou omáčkou s ryzlinkem a kadeřávkem. Na menu bude pouze od 27. listopadu do  17. prosince. 50 korun z každého prodaného jídla věnuje restaurace Nadačnímu fondu Kapka naděje.

Jsem moc ráda, že jsem byla k dobrovaření Markem přizvána. Taky mne těší, že udělal  výjimku, a přestože mořské plody úplně nepatří na jídelní lístek Červeného Jelena, tak je tentokrát zařadil, protože já i moji synové krevety milujeme.  Společně jsme tedy vymysleli, nebo spíš Marek, ale já jsem ho doplňovala, tenhle recept  – krevety na víně se šafránem a s domácími těstovinami. Vaření s Markem mě moc bavilo, je prostě úžasné, když někdo umí takhle skvěle svoji práci, to je pak radost ho pozorovat,“ říká Monika Absolonová a rovnou odpovídá na  otázku,proč si vybrala právě Kapku naděje?„To bylo jasné rozhodnutí, protože já s Kapkou naděje spolupracuju už hodně dlouho, mám moc ráda Vendulu Pizingerovou, vážím si jí a věřím tomu, co už spoustu let dělá. Takže budu nadšená, když všichni, kteří přijdou do Jelena na oběd nebo na večeři, ochutnají naše jídlo a společně s námi tak přispějí Kapce. A všem přeji krásný advent!

Součástí projektu Dobrojídlo, který v Červeném Jelenovi realizují už třetím rokem, je dobrovaření, dobropečení a dobročepování. Princip je jednoduchý. Ve všech případech známá osobnost stráví několik hodin s executive chefem Markem Fichtnerem, pastry chefkou Klárou Řezníčkovou či mistrem výčepním Mírou Nekolným. V případě dobrovaření či dobropečení vznikne díky této spolupráci nevšední pokrm, který se na menu Červeného Jelena objeví jen na pár dnů. Výtěžek z prodeje poté míří na podporu vybrané dobročinné organizace.

Dosud se do Dobrojídla zapojili třeba Marta Jandová, Emma Smetana a Jordan Haj, výtvarnice Eliška Podzimková, foodblogerka Markéta Pavleje, zpěvák Ben Cristovao či herečka Patricie Pagáčová. Vítězce soutěže MasterChef Veronice Beskydiarové alias Besky se podařilo prodejem téměř 1 700 kusů jejího „dobrodezertu“ Nebesky s Besky získat pro nadaci Adra 25 000 Kč. Známý cukrář a porotce soutěže Peče celá země Josef Maršálek vytvořil neodolatelnou Manhattan tartaletku, jejíž prodej přinesl  28 740 Kč na konto organizace Dortem proti rakovině.