Vdolečky podle paní Radky

Vdolek je oblíbený pro svůj křupavý povrch a lahodnou chuť, patří mezi velmi oblíbená sladká jídla. Tento pokrm je považován za staročeský a býval tradičně pečen při posvícení. Vdolky se také staly součástí lidových říkanek a pohádek, ale původ tohoto jídla sahá mnohem dál. Pravděpodobně jde o pokrm, který do našich kuchyní přišel z Německa či Rakouska a nese sebou bohatou historii a chuťový zážitek

Těsto:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 2 dl mléka
  • 20 g droždí
  • 60 g krupicového cukru
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 60 g tuku (rozpuštěné máslo nebo olej)
  • Polohrubá mouka na vyválení

Náplň:

  • Povidla
  • Tvarohový Krém:
  • 120 g tvarohu (modrý v alobalu)
  • 4 polévkové lžíce zakysané smetany (18%)
  • 1 smetana ke šlehání (33%)
  • 1 polévková lžíce moučkového cukru

Postup:

  1. Rozpusťte droždí ve sklenici teplého mléka s lžící cukru. Nechte kvásek vzejít, dokud nezačne pěnit (asi 5-10 minut).
  2. Do mísy prosijte mouku, přidejte zbývající cukr a špetku soli. Vytvořte důlek uprostřed a přidejte rozkynutý kvásek, vejce, žloutek a rozpuštěný tuk.
  3. Postupně přidávejte zbývající mléko a zpracujte hladké těsto.
  4. Těsto nechte vykynout na teplém místě, dokud zdvojnásobí svůj objem (asi 1 hodinu).
  1. Rozválejte těsto na pomoučeném povrchu na plát o výšce přibližně 1,5 cm.
  2. Vytvořte kolečka pomocí vypichovače a uspořádejte je na pomoučeném prkénku.
  3. Nechte kolečka opět vykynout.
  4. Důlky do vdolečků vytvořte koncem silnější vařečky.
  5. Rozehřejte tuk na hluboké pánvi na střední teplotu.
  6. Vložte vdolečky do rozehřátého tuku a smažte asi 2 minuty z obou stran, dokud nejsou zlatavé.
  7. Mezitím připravte tvarohový krém. Tvaroh, zakysanou smetanu a smetanu ke šlehání smíchejte dohladka. Poté přidejte cukr.
  8. Teplé vdolečky potřete povidly a ozdobte tvarohovým krémem