Vdolek je oblíbený pro svůj křupavý povrch a lahodnou chuť, patří mezi velmi oblíbená sladká jídla. Tento pokrm je považován za staročeský a býval tradičně pečen při posvícení. Vdolky se také staly součástí lidových říkanek a pohádek, ale původ tohoto jídla sahá mnohem dál. Pravděpodobně jde o pokrm, který do našich kuchyní přišel z Německa či Rakouska a nese sebou bohatou historii a chuťový zážitek

Těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 2 dl mléka
- 20 g droždí
- 60 g krupicového cukru
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 60 g tuku (rozpuštěné máslo nebo olej)
- Polohrubá mouka na vyválení

Náplň:
- Povidla
- Tvarohový Krém:
- 120 g tvarohu (modrý v alobalu)
- 4 polévkové lžíce zakysané smetany (18%)
- 1 smetana ke šlehání (33%)
- 1 polévková lžíce moučkového cukru

Postup:
- Rozpusťte droždí ve sklenici teplého mléka s lžící cukru. Nechte kvásek vzejít, dokud nezačne pěnit (asi 5-10 minut).
- Do mísy prosijte mouku, přidejte zbývající cukr a špetku soli. Vytvořte důlek uprostřed a přidejte rozkynutý kvásek, vejce, žloutek a rozpuštěný tuk.
- Postupně přidávejte zbývající mléko a zpracujte hladké těsto.
- Těsto nechte vykynout na teplém místě, dokud zdvojnásobí svůj objem (asi 1 hodinu).

- Rozválejte těsto na pomoučeném povrchu na plát o výšce přibližně 1,5 cm.
- Vytvořte kolečka pomocí vypichovače a uspořádejte je na pomoučeném prkénku.
- Nechte kolečka opět vykynout.
- Důlky do vdolečků vytvořte koncem silnější vařečky.
- Rozehřejte tuk na hluboké pánvi na střední teplotu.
- Vložte vdolečky do rozehřátého tuku a smažte asi 2 minuty z obou stran, dokud nejsou zlatavé.
- Mezitím připravte tvarohový krém. Tvaroh, zakysanou smetanu a smetanu ke šlehání smíchejte dohladka. Poté přidejte cukr.
- Teplé vdolečky potřete povidly a ozdobte tvarohovým krémem