Zapomeňte na průmyslově vyráběné oleje plné přidaných látek a vytvořte si domácí lahůdku pro své tělo. Tymiánový olej s citronovou kůrou není jen lahodným zpestřením vašich pokrmů, ale má také mnoho zdravotních přínosů. Přinášíme vám jednoduchý recept na jeho domácí výrobu, který si zamilujete.
Tymiánový olej obsahuje silné antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Kombinace s citronovou kůrou dodává oleji osvěžující a revitalizující charakter. Tento olej může podpořit imunitní systém, zlepšit trávení a přinést do vaší kuchyně nezapomenutelnou chuť.
Ingredience:
- 5 snítek čerstvého tymiánu
- 250 ml olivového oleje
- Kůra z bio citronu (nastrouhaná)
Postup:
- Příprava ingrediencí:
- Opláchněte a osušte 5 snítek čerstvého tymiánu.
- Nastrouhejte kůru z bio citronu.
- Zahřívání oleje:
- Do hrnce vlijte 125 ml olivového oleje.
- Pomalu zahřívejte na středním ohni. Důležité je nepřivést olej k varu.
- Přidání tymiánu a citronu:
- Přidejte 5 snítek tymiánu, nastrouhanou kůru z bio citronu do a nechte je pomalu zahřívat po dobu cca 5 minut. stále udržujte teplotu pod bodem varu.
- Dolití oleje:
- Přilijte zbývajících 125 ml olivového oleje.
- Zchladnutí a Uchování:
- Nechte směs zcela vychladnout na pokojovou teplotu.
- Vychladlý olej sceďte a přelijte do čisté lahve.
- Finále:
- Do lahve s olejem přidejte jeden citron a snítku tymiánu pro dekoraci a intenzivnější aroma.
Naše rada:
Aby se zachovala chuť, aroma a zdraví prospěšné látky v bylinkách, je důležité nepřehřívat olej. Ujistěte se, že teplota během procesu nepřesáhne 75 °C.
Tento tymiánový olej s citronovou kůrou dodává výraznou chuť různým receptům. Skvěle se hodí k pečeným rybám, grilované zelenině, salátům, těstovinám, a dokonce i k dezertům jako je vanilkový zmrzlina. Tento domácí olej s nádechem citrusu a bylinek jistě okouzlí vaše chuťové buňky.