Jak vyrobit domácí tymiánový olej s citronovou kůrou

Zapomeňte na průmyslově vyráběné oleje plné přidaných látek a vytvořte si domácí lahůdku pro své tělo. Tymiánový olej s citronovou kůrou není jen lahodným zpestřením vašich pokrmů, ale má také mnoho zdravotních přínosů. Přinášíme vám jednoduchý recept na jeho domácí výrobu, který si zamilujete.

Tymiánový olej obsahuje silné antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Kombinace s citronovou kůrou dodává oleji osvěžující a revitalizující charakter. Tento olej může podpořit imunitní systém, zlepšit trávení a přinést do vaší kuchyně nezapomenutelnou chuť.

Ingredience:

  • 5 snítek čerstvého tymiánu
  • 250 ml olivového oleje
  • Kůra z bio citronu (nastrouhaná)

Postup:

  1. Příprava ingrediencí:
    • Opláchněte a osušte 5 snítek čerstvého tymiánu.
    • Nastrouhejte kůru z bio citronu.
  2. Zahřívání oleje:
    • Do hrnce vlijte 125 ml olivového oleje.
    • Pomalu zahřívejte na středním ohni. Důležité je nepřivést olej k varu.
  3. Přidání tymiánu a citronu:
    • Přidejte 5 snítek tymiánu, nastrouhanou kůru z bio citronu do a nechte je pomalu zahřívat po dobu cca 5 minut. stále udržujte teplotu pod bodem varu.
  4. Dolití oleje:
    • Přilijte zbývajících 125 ml olivového oleje.
  5. Zchladnutí a Uchování:
    • Nechte směs zcela vychladnout na pokojovou teplotu.
    • Vychladlý olej sceďte a přelijte do čisté lahve.
  6. Finále:
    • Do lahve s olejem přidejte jeden citron a snítku tymiánu pro dekoraci a intenzivnější aroma.

Naše rada:

Aby se zachovala chuť, aroma a zdraví prospěšné látky v bylinkách, je důležité nepřehřívat olej. Ujistěte se, že teplota během procesu nepřesáhne 75 °C.

Tento tymiánový olej s citronovou kůrou dodává výraznou chuť různým receptům. Skvěle se hodí k pečeným rybám, grilované zelenině, salátům, těstovinám, a dokonce i k dezertům jako je vanilkový zmrzlina. Tento domácí olej s nádechem citrusu a bylinek jistě okouzlí vaše chuťové buňky.