Mazanec, plný rozinek a mandlí, představuje symbol hojnosti a radosti spojené s příchodem jara a Velikonoc. Tradiční sladké pečivo, které se často podává během velikonočních svátků, si získalo místo na stolech během rodinných oslav a společných snídaní. Nenechte si ujít šanci vyzkoušet recept, který nám poslala paní Radka, a dopřát si chuťovou lahůdku, která podtrhne atmosféru těchto svátečních dnů.
Co na jeho přípravu potřebujete:
- 450 g hladké mouky
- 180 g moučkového cukru
- 180 g másla (rozpuštěného)
- 3 žloutky
- 50 g mandlí (nasekaných)
- 30 g rozinek
- 40 g droždí
- 3 dl mléka
- Vanilkový cukr
- Sůl
- Trochu žloutku a lžíce mléka na potření papíru
- Hladká mouka na vyválení
- Máslo s rumem na potření po upečení
- Mandle na posypání
Postup:
- Nejprve rozpusťte máslo a nechte ho vychladnout.
- Rozpusťte droždí v teplém mléce s trochou cukru. Nechte vzejít kvásek.
- V míse smíchejte mouku s moučkovým cukrem, přidejte na kostky nakrájené máslo, žloutky, nasekané mandle a rozinky.
- Přidejte kvásek a vypracujte hladké těsto. Pokud je těsto příliš lepkavé, přisypte trochu mouky.
- Těsto rozdělte na dva bochánky a každý umístěte na plech vyložený pečicím papírem.
- Povrch každého bochánku potřete směsí žloutku a mléka. Posypte pokrájenými mandlemi a těsto mělce nařízněte do kříže.
- Nechte mazance ještě chvíli odpočinout, aby trochu vykynuly.
- Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
- Pečte mazance v předehřáté troubě asi 30-40 minut, dokud nejsou hezky zlatavé a propečené.
- Po upečení potřete rozpuštěným máslem s rumem.
- Hotové mazance nechte vychladnout a podávejte nakrájené na plátky.