Mazance podle paní Radky 

Mazanec, plný rozinek a mandlí, představuje symbol hojnosti a radosti spojené s příchodem jara a Velikonoc. Tradiční sladké pečivo, které se často podává během velikonočních svátků, si získalo místo na stolech během rodinných oslav a společných snídaní. Nenechte si ujít šanci vyzkoušet recept, který nám poslala paní Radka, a dopřát si chuťovou lahůdku, která podtrhne atmosféru těchto svátečních dnů.

Co na jeho přípravu potřebujete:

  • 450 g hladké mouky
  • 180 g moučkového cukru
  • 180 g másla (rozpuštěného)
  • 3 žloutky
  • 50 g mandlí (nasekaných)
  • 30 g rozinek
  • 40 g droždí
  • 3 dl mléka
  • Vanilkový cukr
  • Sůl
  • Trochu žloutku a lžíce mléka na potření papíru
  • Hladká mouka na vyválení
  • Máslo s rumem na potření po upečení
  • Mandle na posypání

Postup:

  1. Nejprve rozpusťte máslo a nechte ho vychladnout.
  2. Rozpusťte droždí v teplém mléce s trochou cukru. Nechte vzejít kvásek.
  3. V míse smíchejte mouku s moučkovým cukrem, přidejte na kostky nakrájené máslo, žloutky, nasekané mandle a rozinky.
  4. Přidejte kvásek a vypracujte hladké těsto. Pokud je těsto příliš lepkavé, přisypte trochu mouky.
  5. Těsto rozdělte na dva bochánky a každý umístěte na plech vyložený pečicím papírem.
  6. Povrch každého bochánku potřete směsí žloutku a mléka. Posypte pokrájenými mandlemi a těsto mělce nařízněte do kříže.
  7. Nechte mazance ještě chvíli odpočinout, aby trochu vykynuly.
  8. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
  9. Pečte mazance v předehřáté troubě asi 30-40 minut, dokud nejsou hezky zlatavé a propečené.
  10. Po upečení potřete rozpuštěným máslem s rumem.
  11. Hotové mazance nechte vychladnout a podávejte nakrájené na plátky.