Chřest patří mezi první jarní zeleninu a je oblíbený pro svou jemnou chuť i vysoký obsah živin. Existují tři druhy chřestu, které se liší pouze způsobem pěstování. Bílý chřest je pěstován zakrytý, zatímco zelený chřest roste na slunci a získává tak své charakteristické zelené zabarvení. Fialový chřest je podobný zelenému, ale vyniká svými nafialovělými listy.
Možností využití chřestu je mnoho. Můžeme ho vařit, péct, grilovat nebo smažit. Skvěle chutná v salátech, polévkách nebo s omáčkou hollandaise. Chřestové výhonky dodají lahodnou chuť pizzám, quiche nebo rizotu. Ideálně se hodí i k bramborám a těstovinám. Chřest je také vynikající zdroj vlákniny, vitamínu K, vitamínu C a dalších živin, které jsou pro naše zdraví důležité.
NÁŠ TIP
Abyste vyzkoušeli, jak je chřest čerstvý, třete dva stonky chřestu o sebe. Slyšíte něco na způsob vrzání? Skvělé, to znamená, že je skutečně čerstvý!

Příprava chřestu je snadná, ale je dobré znát pár základních pravidel. V kuchyni se totiž křehká delikatesa může změnit v mdlou katastrofu.
Bílý chřest je nutné oloupat a zbavit se dřevnatých konců. Stonek se loupe odshora dolů (pozor na ulomení hlaviček) pomocí speciální škrabky na chřest nebo ostrého nože. U zelených výhonků stačí odříznout konec a oloupat pouze spodní třetinu.
NÁŠ TIP
Slupky a odřezky lze použít k přípravě zeleninových vývarů, stejně jako vodu zbylou po vaření. Chřest tedy můžete využít úplně celý.

Oloupaný chřest se vloží do vroucí vody nebo do páry, ideálně nastojato v malých balíčcích svázaných provázkem. Chřest připravujte vždy na skus – zelené stonky se uvaří za 2–5 minut, bílé potřebují asi 5–10 minut. Pokud je nechcete rovnou servírovat, rychle je zchlaďte ve studené vodě; uchovají si tak barvu a zůstanou křupavé. Před podáváním můžete chřest například rychle opéct na rozpálené pánvi a ke konci přidat lžíci másla.
MÁŠ TIP
Pro výraznější chuť přidejte do osolené vody trochu cukru, kolečko citronu a kousek másla.
Pokud ho necháte zamrazit, a to buď syrový, neloupaný nebo oloupaný a uvařený, pak v mrazáku vydrží až půl roku. Zelený chřest jednoduše omyjte a osušte, bílý oloupejte. Zabezpečte vzduchotěsně a později vložte přímo do vroucí vody.
