Borůvkový koláč podle paní Radky

Borůvkový koláč je tradiční letní pochoutka, která v sobě spojuje sladkost čerstvých borůvek a jemnou máslovou chuť těsta. Tento koláč je ideální pro rodinné oslavy nebo jen tak k odpolední kávě. Jeho příprava je jednoduchá, a přesto přináší vynikající výsledky, které potěší vaše chuťové pohárky i zrak. Pusťte se do pečení a užijte si chuť léta v každém kousku!

Ingredience:

Těsto:

– 400 g hladké mouky

– 100 g hrubé mouky

– 100 g másla 

– 100 g moučkového cukru

– 2 žloutky

– 3 dl mléka (vlažné)

– 20 g droždí

– 1 balíček vanilkového cukru

– Máslo na vymazání plechu

Tvarohová náplň:

– 250 g tvarohu

– 2–3 lžíce moučkového cukru (podle chuti)

– 1 balíček vanilkového cukru

– 1 vejce

– Trochu citronové kůry (volitelné)

Ostatní:

–  borůvky

– Drobenka – půlku másla, cukr krystal, hladká mouka

– Plátky mandlí (volitelné)

 Postup:

Příprava kvásku:

   – Ve vlažném mléce rozmíchejte droždí a přidejte lžíci moučkového cukru. Nechte kvásek vzejít na teplém místě, asi 10 minut.

Příprava těsta:

   – Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, hrubou mouku, zbylý moučkový cukr a vanilkový cukr. Přidejte žloutky, rozpuštěné máslo  a kvásek. Vypracujte hladké a nelepivé těsto. Pokud je třeba, přidejte trochu mouky.

   – Těsto nechte kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem (asi 1 hodina).

Příprava tvarohové náplně:

   – Tvaroh smíchejte s moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem a vejcem. Můžete přidat trochu citronové kůry pro svěžest.

Formování koláče:

   – Předehřejte troubu na 180 °C. Plech vymažte máslem nebo Herou.

   – Těsto dáme na vymazaný plech a prsty roztáhneme po celé délce i šířce

– Na těsto rovnoměrně rozetřete tvarohovou náplň a poté poklaďte borůvkami.

Dokončení:

   – Připravte drobenku smícháním hladké mouky, cukru a másla a koláč posypte touto drobenkou.

   – Můžete také posypat plátky mandlí, pokud je máte rádi.

   – Pečte v předehřáté troubě asi 30-35 minut, dokud není koláč zlatavý.

Dobrou chuť!