Tvarohová buchta – Lahodná dobrota, která vás okouzlí

Tvarohová buchta je klasický dezert, který nikdy nezklame. Její nadýchané těsto a jemná tvarohová náplň si získají srdce každého, kdo ji ochutná. Tento recept je ideální pro všechny, kdo hledají jednoduchý, ale chutný dezert na rodinné sešlosti nebo k odpolední kávě.

Ingredience:

Na těsto:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • 0,5 hrnku oleje

Na tvarohovou náplň:

  • 2 kostky měkkého tvarohu (250 g každá)
  • 1 vejce
  • 1/2 hrnku cukru (dle chuti)
  • 1 vanilkový cukr
  • Trochu mléka nebo smetany na zjemnění

Drobenka

  • 100 g másla
  • 100 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru krupice

Postup:

  1. Příprava těsta:
    Začněte tím, že si ve velké míse smícháte mouku, cukr, prášek do pečiva a vanilkový cukr. Poté přidejte vejce, mléko a olej. Vše dobře promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
  2. Příprava tvarohové náplně:
    V jiné míse spojte tvaroh s vejcem, cukrem a vanilkovým cukrem. Směs by měla mít krémovou konzistenci; pokud je příliš hustá, přidejte trošku mléka nebo smetany.
  3. Skládání buchty:
    Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte pekáč nebo plech tukem a vysypte moukou (nebo použijte pečicí papír). Na dno nalijte polovinu těsta, rovnoměrně na něj rozetřete tvarohovou náplň a nakonec zalijte zbytkem těsta.
  4. Drobenka
    Pokud chcete, můžete přidat drobenku na posypání. V misce smíchejte máslo, mouku a cukr a rukama vytvořte drobné žmolky. Touto směsí posypte povrch buchty pro extra křupavý efekt.
  5. Pečení:
    Buchtu pečte v předehřáté troubě asi 30–40 minut, dokud povrch nezíská krásně zlatavou barvu a špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  6. Podávání:
    Po upečení nechte buchtu vychladnout. Nakrájejte na kousky a podávejte. Skvěle chutná jak samotná, tak i s trochou šlehačky nebo čerstvého ovoce.

Tipy pro dokonalý výsledek:

  • Pro ještě větší chuťovou rozmanitost můžete do tvarohové náplně přidat rozinky, kandované ovoce nebo kousky čokolády.
  • Pokud máte rádi více vláčné buchty, zkuste do těsta přidat trochu zakysané smetany.

Tento recept na tvarohovou buchtu je skvělou volbou pro každou příležitost. Je rychlý, jednoduchý a přitom neuvěřitelně chutný. Pokud chcete ohromit svou rodinu nebo přátele, nebo jen tak zpříjemnit odpoledne, tvarohová buchta je vždy trefou do černého!