Salát pro jarní stůl: svěží, křupavý a plný chuti

Odlehčená jarní klasika na váš sváteční stůl! Zapomeňte na těžké majonézové saláty – přichází svěží velikonoční alternativa, která si vás získá lehkostí i chutí! Bramborový salát s kedlubnou, křupavými ředkvičkami a jemnou domácí majonézou z vařených vajec je ideální jako příloha i samostatný chod. Navíc je plný jarních chutí a vitaminů. Připravte si ho dopředu, nechte vychladit a těšte se na velikonoční hostinu v moderním a zdravějším stylu!

Ingredience

Na salát:

800 g brambor (varný typ A/B)

– 1 kedlubna

– 1 lžíce octa

– 1 bobkový list

– špetka cukru

– 1 svazek ředkviček

– 2–3 jarní cibulky

– hrst nasekané pažitky

Na majonézu

– 3 vejce natvrdo

– 1 lžička dijonské hořčice

– 1 lžíce rozpuštěného ghi másla (nebo klasického másla)

– šťáva z ½ citronu

– 1–2 lžíce vody (podle potřeby na zjemnění)

– 1stroužek česneku (dle chuti), nastrouhaný nebo utřenéý- sůl, čerstvě mletý pepř

Postup:

1. Brambory uvař ve slupce doměkka, nech vychladnout, oloupej a nakrájej na menší kousky.

2. Kedlubnu oloupej, nakrájej na kostky a krátce povař ve vodě s octem, bobkovým listem a špetkou cukru– jen pár minut. Pak slij a nech vychladnout.

3. Ředkvičky nakrájej na kolečka, jarní cibulku na proužky, pažitku nasekej.

4. Připrava majonézy

Vejce na tvrdo, přidej hořčici, česnek, rozpuštěné ghi máslo, citronovou šťávu, vodu dle potřeby a dochuť solí a pepřem. Vše dobře rozmixuj až vznikne hladký krém.

5. V míse smíchej brambory, kedlubnu, ředkvičky, jarní cibulku a pažitku. Zalij česnekovou majonézou a opatrně promíchej.

6. Nech odležet alespoň 30 minut v lednici, ať se chutě krásně propojí.

Tip navíc:

Pokud máš ráda výraznější chuť, přidej ještě špetku uzené papriky nebo pár kapek worcesteru do majonézy.

Výborné s pečenou rybou