Jaro je čas, kdy se probouzí nejen příroda, ale i naše chuť začít znovu – s lehkostí, srdcem a nadějí. Sluneční paprsky prohřívají půdu a v nás se rodí chuť tvořit, zjednodušovat a užívat si krásu v každém detailu. V Andělských receptech vám přinášíme inspiraci, jak skrze jídlo pohladit nejen tělo, ale i duši – právě v tomto magickém období nových začátků.
Vzpomínky, které voní po čerstvém kopru a pampeliškách
Každé jaro má svou vůni. Pro někoho je to mladý hrášek ze zahrady, pro jiného první rebarbora nebo svěží koprová omáčka, jakou dělávala maminka. Jídlo má neuvěřitelnou moc spojovat nás s tím, co jsme milovali jako děti. A právě ta spojení jsou tím nejkrásnějším kořením každého receptu.
Zpomalit. Opravdu ochutnat. Vnímat jaro.
Zatímco příroda rozkvétá, my často běžíme stále stejně rychle. Co kdybychom to zkusili jinak? Sednout si na slunce, dát si polévku z čerstvých bylinek nebo koláč s rebarborou. Zavřít oči. Naslouchat ptákům. Vnímat jídlo jako dar. Právě tak se rodí andělská kuchyně – z přítomnosti, pozornosti a radosti z maličkostí.
Jarní ingredience: Čerstvost, lehkost, radost
Jarní vaření je plné barev a života. Mladé bylinky, první ředkvičky, špenát, chřest nebo medvědí česnek – to všechno jsou poslové sezóny, která volá po jednoduchosti a čisté chuti. Ať už vaříte pro sebe, rodinu nebo přátele, dopřejte si radost z toho, co zrovna roste. Je to malý zázrak na talíři.
Recept na jarní klid? Zkuste tenhle…
Jarní andělský čaj s meduňkou, pampeliškou a citronem
Ingredience:
- hrst čerstvých listů meduňky
- 2–3 hlavičky pampelišek (bez stonku)
- plátek citronu
- 1 lžička medu (ideálně jarní, květový)
- 300 ml horké vody
Postup:
Bylinky přelijte horkou vodou, nechte 7 minut louhovat pod pokličkou. Přidejte citron a med až na závěr. Sedněte si na balkon, na lavičku, do trávy. A jen buďte. Tento čaj je jako pohlazení – jemný, ale přesně tam, kde ho potřebujete.
3 lehká jarní jídla pro duši i tělo
Jarní polévka s hráškem a medvědím česnekem
Ingredience:
- 1 lžíce másla
- 1 menší cibule
- 2 hrnky mraženého nebo čerstvého hrášku
- hrst listů medvědího česneku
- 500 ml zeleninového vývaru
- sůl, pepř, kapka citronu
Postup:
Na másle orestujte cibuli do sklovata, přidejte hrášek a vývar. Vařte cca 7 minut. Přidejte nasekaný medvědí česnek, rozmixujte dohladka. Dochuťte citronem, solí a pepřem. Podávejte s kapkou smetany nebo jogurtu a kouskem čerstvého chleba.

Jarní salát s chřestem, ředkvičkami a vejcem
Ingredience:
- svazek zeleného chřestu
- 4–5 ředkviček
- 2 vejce natvrdo
- polníček nebo mladý špenát
- olivový olej, citronová šťáva, sůl, pepř
Postup:
Chřest krátce blanšírujte ve vroucí vodě (2–3 minuty), poté zchlaďte. Vejce oloupejte a nakrájejte na plátky. Smíchejte vše v míse, zakápněte citronem a olejem, lehce osolte a opepřete. Salát je svěží, výživný a hotový za chvilku.

Rebarborovo-jahodový crumble s ovesnými vločkami
Ingredience:
- 2 stonky rebarbory
- hrnek jahod
- 1 lžíce třtinového cukru
- ½ hrnku ovesných vloček
- 1 lžíce másla
- špetka skořice
Postup:
Ovoce nakrájejte a promíchejte s cukrem. Dejte do zapékací misky. Ovesné vločky smíchejte s máslem a skořicí, posypte navrch. Pečte na 180 °C asi 25 minut. Podávejte vlažné – ideálně s jogurtem nebo lžící zakysané smetany.

Každý z těchto receptů je malým jarním rituálem – oslavou čerstvosti, jednoduchosti a krásy pomalého vaření. V Andělských receptech věříme, že jídlo není jen o chuti. Je o náladě, o lásce, o klidu, který si sami dopřejeme.