Voňavý velikonoční beránek jako od babičky: s Margotkou a rozinkami

Na Velikonoce to u nás doma vonělo vanilkou, rozinkami a čerstvě upečeným beránkem. Letos si tu vůni připomeneme s receptem, který voní tradicí, ale přesto překvapí – v těstě najdete nejen rumem nasáklé rozinky, ale i nastrouhanou Margotku, která dodá jemný kokosový nádech. Vše smíchané postaru – jen tak v jedné míse, hrníčkem odměřeno a srdcem upečeno.

Recept na velikonočního beránka

Ingredience:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 2–3 vejce (dle velikosti)
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1/2 hrnku mléka
  • rozinky máčené v rumu
  • kandované ovoce
  • 1 nastrouhaná Margot tyčinka

Postup:

  1. Všechny suroviny smícháme v míse dohromady.
  2. Nakonec přidáme rozinky, kandované ovoce a nastrouhanou Margotku.
  3. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy – tradičně do formy ve tvaru beránka, ale lze použít i srnčí hřbet.
  4. Pečeme při 180 °C přibližně 45 minut (dle vaší trouby kontrolujte špejlí).
  5. Po vychladnutí můžeme beránka přelít čokoládovou polevou a dozdobit podle chuti.

Beránek z tohoto receptu je jako z obrázku – nadýchaný, vláčný a s kouzlem domova. Upečte ho do klasické formy po babičce, pocukrujte nebo přelijte čokoládou a postavte ho na stůl mezi kraslice a rozkvetlé větvičky. Protože na Velikonoce patří nejen tradice, ale i vůně domova