Téma antioxidantů je v dnešní době hojně skloňované. Jde o vitamíny, minerály a další cenné složky, které chrání náš organismus před nežádoucími volnými radikály. Právě jejich neutralizací dochází k ochraně buněk před poškozením, což v reálném životě znamená , že mohou napomáhat k eliminaci kardiovaskulárních či jiných civilizačních chorob a také prevenci proti předčasným projevům stárnutí.
Existuje mnoho různých antioxidantů, které se nacházejí v potravinách a doplňcích stravy. Mezi nejznámější patří vitamin C, vitamin E a beta-karoten. Z minerálů je antioxidantem například selen, zinek a mangan. Rostlinné sloučeniny nezůstávají pozadu a jsou to flavonoidy, polyfenoly a karotenoidy. Právě polyfenoly jsou obsaženy v kombuche, oblíbeném fermentovaném nápoji, který bývá prospěšnými antioxidanty, chránící před oxidačním stresem, doslova nabitý.
Kvalitní čaj hraje prim
Čaj je jednou ze základních složek, která se při výrobě kombuchy používá. Jelikož popularita tohoto takzvaného funkčního nápoje roste, najdete na trhu nespočet výrobců, kteří ji nabízejí. Rozdíl ovšem bývá v ingrediencích, zejména v kvalitě použitého čaje.
Pokud je právě obsah antioxidantů jedním z důvodů, proč kombuchu konzumujete, je potřeba ale vybrat produkt, který je vyroben z kvalitního čaje, nikoliv z pouhých extraktů. Čajový extrakt totiž neobsahuje potřebné látky. Nikdy totiž nevíte, jaký čaj byl k jeho výrobě použit či jaké kvality a z kolika různých čajů je extrakt složený. A to výrazně ovlivňuje nejen finální chuť, ale také obsah antioxdantů. “U čajového extraktu nikdy nedosáhnete plné chuti a obsah funkčních látek a antioxidantů bývá ve výsledném nápoji nižší,”říká Hana Nováková, brand manažerka firmy Leros, tradičního českého výrobce, jejichž čaje jsou na výrobu PRAGER’S Kombuchy výhradně používány.Nejčastěji se pracuje s fermentací zeleného či černého čaje. Zelený čaj je typický nižším množství tříslovin, které mohou způsobit hořkou chuť. Černý čaj jich naopak obsahuje více, proto se s ním pracuje hůře a kombucha má větší tendenci hořknout.
Rooibos či matcha
Pokud vás zajímají netradiční příchutě, můžete ochutnat i produkty, které primárně staví na unikátních typech čajů. Český výrobce Prager´s uvedl v květnu na trh dvě nové kombuchy Rooibos a Matcha. “Naším cílem bylo opět představit trhu něco unikátního, produkty se snažíme stavět na zajímavých typech čajů, spíše než primárně na ovoci, jak je v této kategorii běžným trendem,” popisuje vznik novinek Alexandros Samaras.
Proč pít Rooibos
Rooibos se tradičně používá k úlevě od alergií, astmatu a dermatologických problémů. Kromě toho je ale také bohatý na antioxidanty, zejména polyfenoly. Nedávné studie naznačují, že některé z antioxidantů, které rooibos obsahuje mohou chránit před srdečními chorobami a pomáhat zpomalovat proces buněčného stárnutí. Rooibos typický svou červenohnědou barvou, nasládlou chutí, je vyhledávaný pro zmiňovaný obsah antioxidantů a absenci kofeinu.
Kde se vzal
Rooibos se připravuje z lístků keře, který roste v Jižní Africe na území Západního Kapska. Nejde tedy o čaj v pravém slova smyslu, ale o bylinu nazývanou Čajovec kapský. Lístky se při zpracovávání drtí a procházejí oxidací neboli fermentací.
Proč pít Matchu
Matcha obsahuje oproti klasickému zelenému čaji zvýšené množství účinných látek, a to zejména katechiny (antioxidanty), theanin a kofein, které ovlivňují kognitivní funkce organismu jako je pozornost, výkon a zvládání stresu. Matcha také zrychluje metabolismus a může přispívat ke snížení hladiny cholesterolu či hubnutí.
Kde se vzala
Matcha, typická především pro Japonsko. Jde o druh zeleného čaje vyráběný speciální technikou sušení a mletí čajových lístků na jemný prášek. Sběr čaje, jehož lístky se trhají výhradně ručně, probíhá vždy na začátku května.