Pokud hledáte inspiraci na exotické jídlo, které zahřeje na duši a potěší celou rodinu, pak je tento turecký recept tou správnou volbou. Patatesli Et Yemeği, tedy bramborový guláš s masem, je tradiční pokrm plný chutí, který si snadno připravíte doma.
Ingredience
- 500 g masa (hovězí nebo jehněčí, nakrájené na menší kousky)
- 4–5 brambor (střední velikosti, oloupané a nakrájené na větší kostky)
- 1 velká cibule (nadrobno nakrájená)
- 2–3 stroužky česneku (nasekané)
- 2 lžíce rajčatového protlaku nebo 200 g konzervovaných rajčat
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- Sůl podle chuti
- 3 lžíce olivového oleje
- 500 ml vody nebo masového vývaru
- Petržel nebo kopr na ozdobu (volitelné)

Postup
- Příprava masa:
- Na středním plameni rozehřejte olivový olej ve velkém hrnci nebo hluboké pánvi.
- Přidejte nakrájené maso a opékejte, dokud se nezatáhne a lehce nezhnědne (asi 5–7 minut).
- Přidání cibule a česneku:
- Přidejte nakrájenou cibuli a opékejte ji spolu s masem, dokud nezměkne a nezíská zlatavou barvu.
- Přimíchejte česnek a restujte ještě 1 minutu, aby se rozvinula vůně.
- Dochucení a rajčatový základ:
- Přidejte rajčatový protlak (nebo konzervovaná rajčata), sladkou papriku, kmín, černý pepř a špetku soli.
- Vše dobře promíchejte a nechte směs chvíli dusit, aby se chutě propojily.
- Přidání brambor:
- Do hrnce vložte nakrájené brambory a zamíchejte, aby se obalily v omáčce.
- Vaření:
- Zalijte vodou nebo vývarem tak, aby byly brambory a maso téměř ponořené.
- Přiveďte k varu, poté snižte plamen, přikryjte poklicí a vařte na mírném ohni asi 30–40 minut, dokud maso i brambory nezměknou.
- Dokončení:
- Ochutnejte a dle potřeby dochuťte solí nebo kořením.
- Před podáváním ozdobte nasekanou petrželkou nebo koprem.

Servírování
Podávejte horké, ideálně s kouskem tureckého chleba nebo pitou, která dobře nasákne všechnu lahodnou omáčku. Jako přílohu můžete nabídnout misku jogurtu s trochou máty.
Tipy na variace
- Pokud preferujete vegetariánskou verzi, maso nahraďte cizrnou nebo červenou čočkou.
- Pro pikantnější chuť přidejte trochu mletého chilli nebo plátek feferonky.
- Tento pokrm lze snadno připravit i v tlakovém hrnci, čímž zkrátíte dobu vaření.
Vyzkoušejte tento recept a ponořte se do turecké kuchyně, která vás okouzlí svou jednoduchostí a bohatými chutěmi!