Odlehčená jarní klasika na váš sváteční stůl! Zapomeňte na těžké majonézové saláty – přichází svěží velikonoční alternativa, která si vás získá lehkostí i chutí! Bramborový salát s kedlubnou, křupavými ředkvičkami a jemnou domácí majonézou z vařených vajec je ideální jako příloha i samostatný chod. Navíc je plný jarních chutí a vitaminů. Připravte si ho dopředu, nechte vychladit a těšte se na velikonoční hostinu v moderním a zdravějším stylu!
Ingredience
Na salát:
– 800 g brambor (varný typ A/B)
– 1 kedlubna
– 1 lžíce octa
– 1 bobkový list
– špetka cukru
– 1 svazek ředkviček
– 2–3 jarní cibulky
– hrst nasekané pažitky
Na majonézu
– 3 vejce natvrdo
– 1 lžička dijonské hořčice
– 1 lžíce rozpuštěného ghi másla (nebo klasického másla)
– šťáva z ½ citronu
– 1–2 lžíce vody (podle potřeby na zjemnění)
– 1stroužek česneku (dle chuti), nastrouhaný nebo utřenéý- sůl, čerstvě mletý pepř
Postup:
1. Brambory uvař ve slupce doměkka, nech vychladnout, oloupej a nakrájej na menší kousky.
2. Kedlubnu oloupej, nakrájej na kostky a krátce povař ve vodě s octem, bobkovým listem a špetkou cukru– jen pár minut. Pak slij a nech vychladnout.
3. Ředkvičky nakrájej na kolečka, jarní cibulku na proužky, pažitku nasekej.
4. Připrava majonézy
Vejce na tvrdo, přidej hořčici, česnek, rozpuštěné ghi máslo, citronovou šťávu, vodu dle potřeby a dochuť solí a pepřem. Vše dobře rozmixuj až vznikne hladký krém.
5. V míse smíchej brambory, kedlubnu, ředkvičky, jarní cibulku a pažitku. Zalij česnekovou majonézou a opatrně promíchej.
6. Nech odležet alespoň 30 minut v lednici, ať se chutě krásně propojí.

Tip navíc:
Pokud máš ráda výraznější chuť, přidej ještě špetku uzené papriky nebo pár kapek worcesteru do majonézy.
Výborné s pečenou rybou